About Us

My photo
Jynxville., Jynxstate., Brunei
Jynx, seven and seven only. everytime ya hear our names are mentioned, chills tingling down ya back. sorry, its not our fault we're this way. :)

Thursday, 28 October 2010

Exam Fever.

Hello! sorry didn't post anything since our last post due to our big, I mean..big, huge, massive exam :( the 7 of us are taking BRUNEI-CAMBRIDGE G.C.E 'O' LEVEL OCTOBER/NOVEMBER 2010. sooooooo far, our exams..yeaahh, some were breathtaking hard, some were okay, some managed us to swear them. but hey, its almost over.....NOT. our last exam will be in 19th Nov which is, sooooo far away. but here, there are tips from my sisters for exams. (:

you could check out this link ;
http://blog.iloveallaah.com/2010/10/duaa-for-exams/

and also, here's some tips, you can share with ur friends, mudahan dapat diapply walaupun bukan time exam.. :)

belajar atu adalah ibadah. beribadahlah bersungguh-sungguh seumpama besok adalah kiamat..

kalau di lihat ah, exam atu boleh diumpamakan macam ujian untuk sesorang. masa exam atu, tani berjuang untuk mengatasi kepayahan questionnya yang akan tani jawab. tani berusaha dgn mbaca berabisly. udah berusaha s...berabis tani, sudah keluar result masih jua inda score,masih jua mcm dulu. atu perlu tani tinjau balik apa kesilapan tani. bermula dengan tani belajar atu niat tani betul kah inda. belajar ani adalah jihad menyahut seruan Allah, tani mengenal ilmu Allah agar bisa tani kagumi kebesaran kuasa Allah. misalnya, dengan belajar science tani tahu yang bumi ani bulat dan rotates, atu mengaitkan tani terclick bumi ani mesti ada pencipta dan pengurusnya yang VERY POWERFUL, ia atu Allah Azza Wajala. pasal atu tani wajib menuntut ilmu. untuk mengenal Allah tani perlu melihat pada ciptaanNya, e.g ilmu dan sekeliling. Ilmu atu indakan tani dapat capai kalau Allah inda benarkan ilham menyampai ke minda tani.

kemudian, di lihat lagi seumpama apa usaha tani selama kan menghadapi exam atu. adakah tani hanya menghafal bulat-bulat pelajaran atu tanpa usaha untuk memahaminya pasal atu sukar untuk tani apply the ilmu dgn dunia sebenar tani. kalau usaha tani atu sungguh-sungguh tulus mahukan terbaik kerana CINTAKAN Allah, tani mahu mengenal lagi bagaimana Allah atu, dan kemudian Allah akan melimpahkan rahmat ke atas tani, maka saat atu lah ilmu tani dikatakan diberkati. ada orang belajar berjam-jam, ttapi hanya 2 topics ya terbaca tapi ada org hanya belajar beberapa jam tapi ia dapat cover everything, atu yang tani maksudkan keberkatan. mungkin saja yang hanya belajar bberapa jam atu usahanya selama ani sungguh2 mulia, solat nya inda tinggal, solat sunat diperbanyyakkan nya, doa inda putus2 dipanjatkannya. kerana atu Allah redha padaNya maka Allah turunkan rahmat ke atasnya :))

mun pun sudah tani usaha tapi masih belum rezeki dpt high score.ingat Allah melihat pada usaha tani bukan natijah (atau resultnya). mungkin saja Allah inda beri kejayaan atu pasal menghalang tani dari berlaku mungkar. mungkin saja sudah tani berjaya nanti tani jadi org yang sombong, inda ingat kan indung, hidup siok sendiri,nauzubillah. pasal atu tani perlu do'a minta yang terbaik dari Allah. pasal manusia ani memang inda tahu apa yang terbaik untuk durg. mungkin saja sesuatu atu baik pada pandangan tani tapi sebenarnya buruk bagi tani dan masa depan tani, pasal atu Allah inda beri apa yang kitani hajati.

Allahu a'lam , Allah lebih mengetahui :))

p/s: masa exam ani tah mudah hati dan fikiran berfikir yang bukan-bukan. atu tah perlu nya tani baca doa before belajar, kerana syaitan indakan duduk diam bila dilihatnya manusia atu berusaha kan mendekatkan diri dengan Allah. hanya diri tani dapat mengatasi lintasan-lintasan yang inda pedah atu, tertaluk pada tani adakah ingin memberikan kesempatan pada Iblis laknatullah untuk menyelinap masuk dalam hati tani membisikkan perkara negative yang melencongkan focus tani. bah belajar baik-baik. tenung-tenung lagi untuk apa tani hidup. untuk apa tani belajar. untuk siapa tani belajar. bukan kerana diri sendiri atau ibu bapa. tapi KERANA ALLAH TA'ALA. ingin merasa keindahan mencinta Rabbul Jalil ♥

the tips ----> http://www.sktanjungaruwpl.com/index.php?option=com_content&view=article&id=148%3Apetua-pelajar-cemerlang-dari-dr-fadzilah-kamsah-&catid=71%3Amotivasi&Itemid=134


insha Allah will try tomorrow send u do'a-s untuk belajar and everything.

all the best, semoga u can get kejayaan dunia dan akhirat xx

No comments:

Post a Comment